Akoya kultivované perly:
-Japonsko je nesporným lídrom v pestovaní perál Akoya. Perly Akoya sú klasické perly a patria medzi najvyhľadávanejšie perly na svete. Pred viac ako 100 rokmi tam začal prvý chov perál na svete
-Pinctata fucata je biologický názov ustrice. Pestovanie perál Akoya je mimoriadne zložité. Slávky môžu žiť až osem rokov a na obdobie trenia vyžadujú teplotu vody 25 stupňov Celzia
-Pre perlu Akoya je charakteristický jej jedinečný intenzívny lesk a biela farba s nádychom rosé. Prirodzené odtiene perál Akoya siahajú od bielej, krémovo-žltej, jemnej šedej až po jemné ružové odtiene
-Pre perlu Akoya je charakteristický jej jedinečný intenzívny lesk a biela farba s nádychom rosé. Prirodzené odtiene perál Akoya siahajú od bielej, krémovo-žltej, jemnej šedej až po jemné ružové odtiene
-Priemerná perla Akoya má priemer 7 mm. Akoya perly sa v súčasnosti zbierajú vo veľkostiach od 2 mm až po veľmi vzácne 10-11 mm
Tahitské kultivované perly:
-Čierne juhomorské kultivované perly pochádzajú z ostrovov južných morí, z lagún Francúzskej Polynézie
-„Pinctada margaritifera cumingii“ alebo „Te ufi“, ako hovoria miestni, je ustrica, v ktorej dozrievajú nádherné čierne perly. Ich okraje škrupín sú zvyčajne veľmi tmavé, takmer čierne. Odtiaľ pochádza výraz hliva čiernopyská
-ahitské perly majú mimoriadnu rozmanitosť farieb od čiernej, šedej cez zelenú až po paví modrú, purpurovú modrú a fialovú. Zvláštnosťou je trblietavá hra farieb
-Keďže umelo pestované perly sú prírodným produktom vytvoreným zo živých lastúr, je veľmi vzácne nájsť perlu dokonale okrúhlu – čím je perla okrúhlejšia, tým je cennejšia
-Nádherné tahitské perly patria medzi najväčšie perly na svete a majú veľkosť približne od 8 mm do 18 mm
Ming kultivované perly:
-V posledných rokoch prešla sladkovodná perla revolúciou. Vďaka novým kultiváciám s jadrami je teraz možné dosiahnuť výrazne väčší priemer aj so sladkovodnými kultivovanými perlami. Perly Ming dostali svoje meno pravdepodobne podľa veľkých cisárov dynastie Ming. Sú čoraz populárnejšie a vďaka metalickému farebnému spektru vytvárajú nové, svieže a módne akcenty
-Pred niekoľkými rokmi sa nám podarilo zasadiť jadro do "Hyriopsis cumingii" a dosiahli sme fantastické výsledky v pestovaní sladkovodných perál
-V intenzívnych prirodzených tónoch dominujú fialové a fialové tóny, ale aj oranžové a hnedé tóny, často s charakteristickým veľmi obľúbeným kovovým leskom. Povrchy siahajú od hladkej, bezchybnej kože až po typický tepaný vzor
-Prevládajúce tvary tejto perly sú približne okrúhle. Obľúbené sú aj rôzne barokové tvary
-Vďaka dlhej dobe rozmnožovania až štyri roky majú perly Ming veľkosť 10 až 15 mm. Niektoré dorastajú aj do 20 mm
Sladkovodné kultivované perly:
-Čína je najdôležitejšou krajinou pôvodu sladkovodných perál. Hoci sa perly tradične pestujú v morských ustriciach, mäkkýše, ktoré žijú v sladkovodných jazerách a riekach, môžu tiež produkovať perly
"Hyriopsis cumingii" je najčastejšie používaná ustrica pri pestovaní čínskych sladkovodných perál. Na rozdiel od perál akoya, Tahiti a juhomorských kultivovaných perál zo slanej vody, ktoré majú vždy jadro, sladkovodné perly sú zvyčajne bez semien. výrazne väčšia ako ustrice Akoya a dokáže produkovať niekoľko perál naraz
-Farebná schéma je výnimočne široká. Od bielej, šampanského, krémovej, oranžovej až po ružovú, marhuľovú a fialovú. Sladkovodné perly sa tešia veľkej obľube pre svoju takmer neobmedzenú tvarovú, farebnú a veľkostnú rozmanitosť, širokú dostupnosť a zvyčajne veľmi priaznivé ceny
-Do konca 70. rokov 20. storočia sa pestovali prevažne perly v tvare ryže. Začiatkom 80. rokov prichádzalo na trh čoraz viac oblých tvarov s hladšími povrchmi. Chovatelia sa naučili ovplyvňovať rozmanitosť foriem zmenou tvaru tkaniva plášťa, ktorý sa má implantovať
-Dokonale guľatá sladkovodná perla je mimoriadne vzácna. Veľkosti sladkovodných perál sa pohybujú od drobných semenných perál s priemerom 1 alebo 2 mm až po 15 mm