Okrúhly briliant zaujíma stále pomyselné prvé miesto v celosvetovom rebríčku. Podľa informácií Amerického gemologického laboratória (GIA) si ho vyberá 60% koncových zákazníkov, ktorí vyberajú diamant pre svoj šperk.Ide však o celosvetový priemer. V Slovenskej republike je dominancia okrúhlych briliantov ešte oveľa výraznejšia, a to okolo hodnoty 95 %.
Pôvod okrúhleho briliantu siaha do začiatku 20. storočia, kedy boli zverejnené prvé modifikácie guľato brúsených diamantov. Najviac sa nakoniec ujal model brusiča Marcela Tolkowského, ktorý sa stále využíva na spracovanie surových diamantov, aj keď od jeho objavenia uplynulo už viac ako 100 rokov.
Okrúhly briliantový brús je tiež, vzhľadom na množstvo strateného surového materiálu pri jeho brúsení, vôbec najcennejším zo všetkých tvarov. Odhaduje sa, že na získanie jednokarátového vybrúseného diamantu musí byť presunutých a preskúmaných až 250 ton „úrodnej“ zeminy.